fredag 8 juli 2011

Jaaaa, så var det det där med tekniken...

Har återigen sett exempel på hinder för lärande som kan uppträda när man använder mötesplatser på nätet. (Jobring & Carlén 2005, s. 155) där deltagandet blir anpassat efter tekniken. Jag kan t ex inte kommentera i andras bloggar, utan får skicka dem mail istället. Dessutom får jag (som befarat) en massa mail  kopplat till Facebook, för att man var tvungen att skapa en profil på därför att kunna följa med i kursens administration.Jag saknar verkligen slutna kursforum med diskussionstrådar där inlägg kan göras utan att man behöver konstra så oerhört med tekniken hela tiden. Och att man inte ska kunna prenumerera på nyhetsbrev/ändringar o dyl utan att skapa ännu fler profiler på olika ställen är märkligt. Att prenumerera på nyhetsbrev fungerar ju så bra på andra håll...

Tredje obligatoriska boken läst

Då har jag läst mitt val av tredje  bok i de obligatoriska teman angivna för uppgBloggninga för Digital kompetens och lärande II att man ska fördjupa sig i de "viktigaste IKT-pedagogiska teorierna", men jag är mer intresserad av det tredje delsyftet: att få fördjupa mig i "metoder och modeller" som kan vara lämpliga för e-lärande. Jag har valt att läsa lite IKT nu för att uppdatera mig och utveckla min förmåga att hitta och värdera just "metoder och modeller" och kände då att den aktuella bokens vetenskapliga pespektiv var lite för tungt. Jag har dock hittat några filmer på nätet med författarna till boken och jag har tänkt att se dem för att eventuellt få mig något till livs

Det jag känner nu är att jag både vill läsa Stefan Hrastinskis bok Nätbaserad utbildning samt en del andra böcker jag köpt men också läsa om Utm@ningar och e-frestelser för att se om jag bättre kan förstå de teorier som förs fram där. I bokhyllans "väntläge" står fn

- Bloggen möter undervisningen
- Bloggning
- Det öppna lärorummet
- Internetsökningens didaktik

 ...vilka jag hoppas att kunna läsa nu under sommaren och hösten.

Jag ska nu ta mig an den sista av delarna i inlämningsuppgift 1, så att den blir klar.

måndag 4 juli 2011

Anrda bokrecensionen

Jaha. Då har jag äntligen läst klart Desing för lärande av A-L Rostvall & S Selander. Det har tagit tid för det har varit mycket annat krävt min närvaro på annan plats än i hemmet.

Boken var väldigt intressant och lättläst - men den var tung! Inte bara för sina knappt 300 sidor utan för att många av artiklarna renderade i så mycket reflektion. Jag klarade helt enkelt inte av att läsa för mycket varje dag, eftersom tankarna gick på högvarv.

Det har varit mycket intressant att läsa om olika typer av "design" av lärpsocesser. Kul att det så ofta betonades att språk inte enbart behöver vara skriftligt. Att läsa om lärars ovilja att förändra och förnya var också lite smålustigt - och tänk om man hade haft en reflekterande och insatt arkitekt när man byggde om delar av vår skola för några år sedan!!

Ska nu ta tag i den tredje valbara boken, som jag nu också har hittat i gömmorna, så att kursarbetet kan ta lite extra fart.

onsdag 22 juni 2011

Om att läsa andras bloggar...

Jaha. Då har jag försökt att hitta vad andra har skrivit om wikis-boken (Vestlin red.) men inte lyckats. Det känns som om det här med bloggsystemen är supertrögt och försöker man klicka sig fram så går det som i sirap. INte hittar man något heller. Jag lyckades till slut hitta vägar in i andras bloggar, men inte något system för hur jag ska kunna hitta vad andra skrivit om kurslitteraturen. Synd att det inte ligger som trådar i diskussionsforat - då hade man lättare kunnat finna det man söker. Nu riskerar man ju att lägga ner för att man inte kommer någon vart i att försöka samlära med andra - utan sitter och gör sina egna uppgifter utan att orka lägga den massiva tid som krävs för att eventuellt hitta något som någon annan har gjort.

För mig med begränsad tid för studier, blir det dessutom extra känsligt när kursbloggarna blandas med "vanliga" bloggkommentarer. Det gör att jag behöver sålla ÄNNU mer för att eventuellt kunna hitta något matnyttigt. Och all respöons man skulle ha med lärarna - hur löser man den? Finner ingen reflektion från det hållet heller.

Lyckas fortfarande inte följa lärarnas veckorbrev - hur svårt kan det vara att få det att funka? Hur svårt som helst, tydligen!

Trist, är dagens sammanfattning!

Tanker efter att ha läst "Från wikis till mattefilmer - om IKT i skolan"

Jag hade egentligen inte tänkt läsa just denna i bok bland de som fanns att välja på inom uppgift 1c - jag hade tänkt ta Stefan Hrastinskis, men den har jag tänkt att läsa så fort jag blir klar med de obligatoriska böckerna. Anledningen till att jag från början var skeptisk, var att jag tidigare tagit del av olika IKT-projekt som redovisats med samma syften som i den aktuella boken, men att det lätt blir för "klämkäckt". Synpunkter som "allting har gått så bra", "eleverna är så positiva" och "läreffektterna blir så bra" ligger på en nivå som jag anser mig ha passerat, och nu är jag mer ute efter djupare didaktiska överväganden och lagom realiserbara tips och idéer.

När jag ändå beställde den här boken och började läsa, så blev jag fängslad med en gång. Jag tycker att det kom fram många olika aspekter, jag fick idéer till möjliga kommande egna projekt och jag kunde göra många egna reflektioner. Som till exempel vikten av att sätta upp tydliga ramar för arbetet och skapa instruktioner för hur arbetet ska gå till. Vi för just diskussioner om sådan på min nya arbetsplats, som är på väg in i en-till-en-koncept, och där jag bland annat hävdar att eleverna generellt INTE ska sitta med uppfällda datorer om jag har något viktigt att säga eller har genomgång. Vi diskuterar också hur man som lärare ska kunna lära sig olika nya programvaror. Vissa kräver utbildning på allt, men är det verkligen bästa sättet? Vilken blir effekten ifall man istället själv väljer att sätta sig in i ett verktyg man planerat att använda tillsammans med eleverna? Vilket stöd kan man få i PIM-materialet. Multimediabyrån - är det ett alternativ? Det ska bli väldigt spännande att förlja den utvecklingen på skolan!

Det ska också bli spännande att fortsätta läsa kurslitteraturen. Hoppas att jag får många nya tankar och idéer. Nu ska jag se om någon reflekterat öber wikis-boken. Det ville jag inte göra innan jag själv hade läst den...

tisdag 21 juni 2011

Det är svårt med teknik - tydligen

Skulle idag försöka ta uppstudierna och började förstås med lärarbreven. Där stod det om projektgruppen man skulle gå med i och sedan gå in på "Nytt inlägg" somenligt anvisningen skulle "ligga ovan". Jag tycker att jag är hyfsat datorvan, men jag klarar inte av att hitta något annat än hur man accepterade projektgruppen, men förhoppningsvis är det väl någon som hör av sig och förklarar hur man ska göra - för jag hittar i alla fall ingen länk/knapp e dyl för att skriva meddelanden.

Konstigt också att man skulle ha fått inbjudan till projektgruppen. Hur då? I vilken form? Jag skulle själv aldrig trott att den lilla raden i vänstermenyn rörde mig och att det kunde vara viktigt. Knepigt...

Uppstart - kursarbete

Så har det äntligen blivit dags för att börja med kursarbetet på riktigt. Efter en intensiv termin som blev lite längre än planerat samt en bostadsflytt, så är nu både jag, kursmaterialet och en uppkopplad dator på samma plats. Får väl arbete intensivt för att komma ikapp bara... men jag ska försöka.

Har försökt att prenumerera på lärarsidan med info, men det funkar inte, så jag behöver testa lite och pilla med tekniken också.

fredag 20 maj 2011

Reflektioner på föreläsningarna

Lyssnade på det mesta som sades på föreläsningarna från KTH den 18 maj. Jag tyckte det var väldigt intressant att lyssna på Alasdair, Hratinski och Naeve. De hade många bra och nya angreppsvinklar. För mig blir det inte lika intressant när någon försöker visa något de skapat på webben och man ska försöka se det hemifrån på datorn - men det är ju roligt att tidigare kursdeltagare har uppskattat kurserna så. Har börjat läsa min första bok till andra temat och det ska bli spännande. Jag börjar med "Från wikis till mattefilmer" för att se om den inspirerar mig eller om den bara känns jobbig föt alla verkar ha så käcka projekt. Om den inte är toppen så väljer jag Hratinskis bok istället. Den vill jag ändå läsa - framför allt efter att ha hört honom föreläsa. Efter det så tar tänker jag ta det första temat. Vi får väl se hur det går.

tisdag 17 maj 2011

Nu kommer litteraturen

Nu börjar den litteratur jag beställt att komma, så nu ska jag snart ta itu med läsningen till de första uppfifterna. Det ska bli spännande med lite nytt - eller i alla fall se om det som står ÄR nytt eller ej.

måndag 9 maj 2011

Om QR-koder

Läste idag om QR-koder på kursens hemsida. Det tog ett tag för mig att fatta vad det handlade om, men efter att ha lyssnat lite mer noga på vad de sa i filmen så gick det bra.

Funderar på om jag skulle kunna ha användning av det i min undervisning...

Får väl se hur det blir
/E

Mitt första inlägg

Har nu försökt att skapa konto och blogg för att kunna göra klart den första inlämningsuppgiften i "Digital kompetens och lärande II".
Vi får väl se hur det går!
/E