fredag 8 juli 2011
Jaaaa, så var det det där med tekniken...
Har återigen sett exempel på hinder för lärande som kan uppträda när man använder mötesplatser på nätet. (Jobring & Carlén 2005, s. 155) där deltagandet blir anpassat efter tekniken. Jag kan t ex inte kommentera i andras bloggar, utan får skicka dem mail istället. Dessutom får jag (som befarat) en massa mail kopplat till Facebook, för att man var tvungen att skapa en profil på därför att kunna följa med i kursens administration.Jag saknar verkligen slutna kursforum med diskussionstrådar där inlägg kan göras utan att man behöver konstra så oerhört med tekniken hela tiden. Och att man inte ska kunna prenumerera på nyhetsbrev/ändringar o dyl utan att skapa ännu fler profiler på olika ställen är märkligt. Att prenumerera på nyhetsbrev fungerar ju så bra på andra håll...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Elisabet!
SvaraRaderaJag håller helt med att det är jobbigt när tekniken strular, och det gör den ju tyvärr alltför ofta! Det är ett flertal kursdeltagare som har haft problem med att kommentera på bloggarna och det är tydligen något problem med Blogger, vilket naturligtvis är jättetråkigt och frustrerande även för oss i kursledningen eftersom bloggarna är en viktig del av kursen. Vissa saker har fungerat för andra att göra, jag citerar det jag skrev angående den frågan i kurswebbens forum: ” Några tips som har hjälpt förut är: Logga in på Blogger (Google) innan du går in på blogginlägget du vill kommentera. Klicka på Preview/Förhandsgranska först istället för att skicka kommentaren direkt. Klicka ur rutan "fortsätt vara inloggad" när du loggar in.” Testa det till att börja med och se om det kan göra skillnad.
Det finns fördelar med slutna diskussionforum, men tekniken kan förstås krångla även där. Anledningen till att vi har valt att ha bloggar är ju dels för att ni ska få träna på att blogga och för att det blir ert eget utrymme, som ni kan utforma som ni vill och fortsätta använda även efter kursen. Det är också enklare att dela med sig av det man skriver (till kollegor och andra) när det ligger öppet än när det är instängt i en lärplattform.
Du kan alltid ta del av det som står i bloggen (nyhetsbrevet) när du är inloggad i kurswebben, och du kan även prenumerera på den via RSS, det finns ett alternativ för det i bloggens högerspalt högst upp. Dessutom går det att följa den via Blogger. Du måste då gå in instrumentpanelen. Där kan du lägga till kursens blogg i din läslista genom att klicka på ”Lägg till” och klistra in webbadressen.
/ Ulrika