söndag 21 april 2013

Uppgift 4

Uppgift 4 - blogguppgift "syn"

  • Ge exempel på stöd som personer med synnedsättningar kan ha nytta av.
  • Att tänka på layouten i de dokument jag själv producerar kan vara ett sätt att underlätta för elever med synnedsättningar, men om jag ska tolka informationen om att behov inom layout kan vara högst individuella, så borde alla läsare kunna ha olika åsikter om vad de anser vara ett bra layoutad material. Verktyget "Talande webb" är ett sätt att kunna få textpublicerad på webben uppläst med talsyntes som kan vara användbart. Andra verktyg är specialproducerat material, t ex med taktil grund istället för svartskrift, eller speciella kameror för att kunna förstora text.

  • Beskriv hur du själv kan förändra ditt arbetssätt, så att någon med synnedsättningar kan delta på lika villkor.
  • Använda de tips och råd om vilken layout som fungerar för många, menockså fråga efter specifika önskemål så att motagare av mitt material kan påverka layouten för just dem. Se till att material jag producerar kan bearbetas av verktyg med talsyntes och att det är förberett från början - det ska inte behöva efterfrågas särskilt utan ska vara en norm. Anpassa redovisningar mm så att det finns flera möjligheter för eleverna att visa på kunskap. Hur man formulerar sig och vilka ordbehandlningsverktyg man använder påverkar också läsbarheten. Detaljer som punktlistor eller bindestreck kan kanske underlätta för vissa läsare men kan försämra läsbarheten ifall t ex talsyntes ska användas.

  • Ge exempel på hur Internet, digital teknik och olika IKT-verktyg kan användas för att stödja lärande för personer med synnedsättningar.
  • Jag kan hänvisa eleverna till källor som är anpassade till verktyg som t ex "Talande webb", eftersom inte ens alla kommunala hemsidor stödjer det verktyget. Inscanning av dokument som underlättar läsning och berarbetning för talyntes. Att annvända datorn för att producera material istället för att skriva för hand kan vara ett sätt. Att förbereda undervisningsmaterial i förväg så att elever inte behöver försöka tolka lärarens handsstil med olika bra kvalitet på pennor - och ibland på bristfälligt rengjorda avlor..

    tisdag 16 april 2013

    Delmom. 2: Bloggupgift 3

    Exempel på stöd som nämnts i detta avsnitt jag tycker är mest intressanta:
    • att lärarna behöver planera sin lektioner utifrån att gynna så många elever som möjligt, t  ex genom att använda bild, färg, form & rörelse
    • betydelsen av att lärarna gör iordning lektionsunderlag att dela ut FÖRE lektionen
    • betydelsen av att fundera över typsnitt, radavstånd och styckesindelning och inte bara storlek på text för att underlätta läsande för vissa individer
    • hjälp till självhjälp - ge eleven tilräckligt många exempel på verktyg så att han/hon har flera att välja på - både för att få variation och att kunna stödja sig själv på bästa sätt
    • mind-map-verktyg är en bra idé att låta eleverna pröva - ifall de har möjlighet att ladda ner sådan programmvara själva. Annars har man ett IKT-administrativt problem på sin skola!
    • spellright och talyntes är program som många elever kan vara gynnade av. frågan är hur man löser det rättightesmässigt i sin kommun. det krävs ju licenser...
    Dessa förslag är inte nyheter för mig - men det gäller ju att verkligen använda dem också, för att de ska kunna fungera som verktyg. Jag tror att många av de elever jag träffar på inte använder de program de fått och inte får så mycket stöd av lärarna som de skulle behöva. Hur förändrar vi det?
    Uppgift 2 - blogguppgift

    Jag har nu inlett arbetet med deluppgift 2 - IKT & Specialpedagogik.

    Jag tycker att materialet jag hittills tagit del av var intressant, men det innehöll inte så mycket ny info i form av reda fakta. Jag tycker mst att det tillförde lite nya aspekter av funbktionshinder och möjligheter.

    Resurserna som visas skulle jag absolut kunna använda framöver: Filmerna från Handisam skulle kunna komma väl till pass i undervisningen för att bredda elevers förståelse - och som diskussionsunderlag.

    Personligen tycker jag att filmen från Skoldatateket i Södcertälje gav mest, eftersom de där påtalades om betydelsen av förhållningssättet. Att börja med att titta på miljön ifall man uplever att en elev hamnar i svårigheter, istället för att fokusera på individen. Elevens egen roll är också självklart väldigt viktigt. Inget av detta var ny info för mig, men det fördes fram på ett uppdaterat och informativt sätt!

    Viktigaste slutsaters: lärare prövar inte så mycket själva inna de roopar på hjälp - det behöver vi försöka förändra. vad är svårt - vad kan göras möjligt, borde vara bra frågor att ta upp i arbetslaget.
    Att få kompetent pedagogisk hjälp med kompensatoriska verktyg - både hanteringsmässigt OCH didaktiskt tror jag är viktigast av allt. Hur många av oss kan få den hjälpen i vår egen kommun? Hur väl kan vi använda verktyg efter enbart en kort info och "eget ansvar för att pröva sig fram"? Hur väl når vi ut till eleverna då?