söndag 21 april 2013
Uppgift 4
Uppgift 4 - blogguppgift "syn"
Ge exempel på stöd som personer med synnedsättningar kan ha nytta av.
Att tänka på layouten i de dokument jag själv producerar kan vara ett sätt att underlätta för elever med synnedsättningar, men om jag ska tolka informationen om att behov inom layout kan vara högst individuella, så borde alla läsare kunna ha olika åsikter om vad de anser vara ett bra layoutad material. Verktyget "Talande webb" är ett sätt att kunna få textpublicerad på webben uppläst med talsyntes som kan vara användbart. Andra verktyg är specialproducerat material, t ex med taktil grund istället för svartskrift, eller speciella kameror för att kunna förstora text.
Beskriv hur du själv kan förändra ditt arbetssätt, så att någon med synnedsättningar kan delta på lika villkor.
Använda de tips och råd om vilken layout som fungerar för många, menockså fråga efter specifika önskemål så att motagare av mitt material kan påverka layouten för just dem. Se till att material jag producerar kan bearbetas av verktyg med talsyntes och att det är förberett från början - det ska inte behöva efterfrågas särskilt utan ska vara en norm. Anpassa redovisningar mm så att det finns flera möjligheter för eleverna att visa på kunskap. Hur man formulerar sig och vilka ordbehandlningsverktyg man använder påverkar också läsbarheten. Detaljer som punktlistor eller bindestreck kan kanske underlätta för vissa läsare men kan försämra läsbarheten ifall t ex talsyntes ska användas.
Ge exempel på hur Internet, digital teknik och olika IKT-verktyg kan användas för att stödja lärande för personer med synnedsättningar.
Jag kan hänvisa eleverna till källor som är anpassade till verktyg som t ex "Talande webb", eftersom inte ens alla kommunala hemsidor stödjer det verktyget. Inscanning av dokument som underlättar läsning och berarbetning för talyntes. Att annvända datorn för att producera material istället för att skriva för hand kan vara ett sätt. Att förbereda undervisningsmaterial i förväg så att elever inte behöver försöka tolka lärarens handsstil med olika bra kvalitet på pennor - och ibland på bristfälligt rengjorda avlor..
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar